kuinarna wyspa Paluli

środa, 25 kwietnia 2012

Sernik z rosą

Przepis ten wyniosłam jako jeden z nielicznych z mojego rodzinnego domu. Jest on w pewnym sensie kulinarną pamiątką dlatego, że zawsze kiedy go robię wracam wspomnieniami do osoby, której już ze mną nie ma, a właśnie dzięki niej posiadam w moim dorobku ten przepis na sernik, który zawsze wychodzi tak samo idealnie mokry i cudowny w smaku. Właśnie tej osobie dedykuję ten wpis.
Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
2 żółtka + 1 całe jajko
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg cukru

Ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki blachy.

Składniki na masę serową:

1,25 kg sera białego śmietankowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
4 żółtka + 2 całe jajka
3 szklanki mleka

Do zrobienia masy używam... blendera, ponieważ to najłatwiejszy sposób do stworzenia aksamitnej masy, ale jestem pewna, że za pomocą zwykłego miksera też się to uda. W wysokim naczyniu należy zmiksować jajka z cukrem dodać olej, budyń i ser, powoli wlewać mleko. Masę serową wylać na wcześniej wyłożoną ciastem blachę. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni w piekarniku nastawionym na opcję "góra i dół". Następnie ubić pianę z POZOSTAŁYCH BIAŁEK ze szklanką cukru. Wyłożyć to na gorący sernik i piec jeszcze 15 minut. Po wyjęciu ciasta po chwili będą pojawiać się kropelki tzw. rosa.





niedziela, 22 kwietnia 2012

Chińszczyzna

To danie jest popisowym daniem mojego męża. Kiedy zaserwował mi je pierwszy raz jadłam z dużą dozą zaufania do jego talentu kulinarnego. Nigdy wcześniej nie jadłam choćby grzybów mun czy pędów bambusa. Potrawa okazała się na tyle pyszna, że teraz często gości na naszym stole. Zaskakuje niesamowitą fuzją smaku i wspaniałym aromatem.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
por tylko biała część
kalarepa
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 opakowania grzybów mun
opakowanie pędów bambusa
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
olej do smażenia
1/2 l wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki słodko-ostrego sosu Tao-Tao
1 łyżka ketchupu
2 łyżki koncentratu
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
duża szczypta papryki ostrej
duża szczypta papryki słodkiej
duża szczypta chili
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz woda do zaciągnięcia

Z podanych składników wychodzi ok. 6 porcji. Grzybki mun należy zalać wcześniej zimna wodą. Pierś pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na głębokim oleju. Marchew, pietruszkę, seler i kalarepę obrać i w całości ugotować w wodzie. Po ugotowaniu warzywa pokroić w słupki i podsmażyć na głębokim oleju. Kapustę poszatkować, a pora pokroić w talarki, odsączone grzyby pokroić w cienkie paseczki. Wszystko wraz z pędami bambusa podsmażyć na głębokim oleju. Podsmażonego kurczaka, warzywa i grzyby przełożyć do wysokiego garnka i zalać wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka. Ketchup, koncentrat oraz wszystkie przyprawy w podanych proporcjach dodać do potrawy. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i powoli wlewając energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Konsystencją powinno przypominać lekki kisiel. Podawać z makaronem sojowym lub ryżem.




piątek, 20 kwietnia 2012

Makaron z szynką w sosie śmietanowo-szczypiorkowym

Wreszcie nadeszła wiosna, a wraz z nią sezon na świeże zioła. Zawsze chciałam mieć w kuchni na parapecie prywatny ziołowy ogród. Ostatnio zaczęłam realizować to właśnie marzenie, kupiłam świeżą bazylię i szczypiorek. Dziś przedstawię pomysł na danie szybkie w wykonaniu, pachnące szczypiorkiem z mojego "ogródka".

Składniki:

500 ml słodkiej śmietany 18%
250 g żółtego sera
300 g szynki gotowanej
duży pęczek szczypiorku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz do smażenia

W rondelku na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Kiedy szynka się zrumieni dolać śmietanę. Wrzucić starty żółty ser (najlepiej wybrać taki z dużą zawartością tłuszczu, ponieważ taki łatwiej się rozpuści). Przyprawić według uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na sam koniec dorzucić posiekany szczypiorek. Podawać z dowolnym makaronem.


poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Trójkąty schabowe z farszem pieczarkowym.

Szybka i prosta alternatywa dla zwykłego schabowego.

Składniki dla czterech osób.

4 plastry schabu bez kości (ok. 1,5 cm)
0,25 kg pieczarek
2 małe ząbki czosnku
mała cebula
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku
jajko i bułka tarta do panierowania

Schab rozbić. Im cieńszy, tym łatwiej będzie zawinąć, ale należy uważać żeby nie podziurawić mięsa. Można delikatnie przyprawić. Następnie należy przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni używając łyżki margaryny. Pieczarki pokroić dowolną techniką na małe kawałki. Dodać do zeszklonej cebuli. Przyprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do momentu, w którym wyparuje sok wypuszczony przez pieczarki. Tak przygotowany farsz nakładamy na kawałki schabu i zawijamy w kształt trójkąta. Najpierw lewy bok po skosie, później dół, a na koniec lewy bok. Mięso panierujemy i smażymy na gorącym oleju.






czwartek, 12 kwietnia 2012

Makaron z szynką, jajkiem i bazylią

Ten przepis kojarzy mi się z wakacjami spędzonymi u cioci w Niemczech. Choć danie jest bardziej pochodzenia włoskiego to jednak właśnie w Niemczech nauczyłam się je przyrządzać. Od kilkunastu już lat jest moim numerem 1 na szybki obiad. Danie to naprawdę wykonuje się błyskawicznie.

Składniki:

6 plastrów szynki gotowanej
4 jajka
2 ząbki czosnku
pół opakowania makaronu świderki (jakoś inny mi tu nie pasuje)
kilka świeżych listków bazylii lub szczypta suszonej
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie jajka, zanim zaczną się ściągać wrzucić ugotowany wcześniej makaron i energicznie mieszając połączyć ze sobą wszystkie składniki tak żeby jajko oblepiło makaron. Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekane listki bazylii.


Klopsiki w sosie śmietanow-warzywnym

Pomysł na ten przepis wpadł i do głowy stosunkowo niedawno. Kupiłam więcej mięsa mielonego niż faktycznie potrzebowałam więc musiałam wymyślić jak sporzytkować resztę tak, aby się nie zmarnowała, a przy okazji zrobić coś nowego. Tak właśnie powstało to danie.

Składniki na klopsiki:

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanego wołowo-wieprzowego)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz i majeranek do smaku
margaryna do smażenia

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy mięsną masę. Z mięsa formujemy małe klopsy wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na margarynie.

Składniki na sos:

por tylko biała część
2 marchewki
0,5 l słodkiej śmietany 18%
sól, pieprz ziołowy, tymianek

Pora kroimy w cienkie talarki, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane warzywa przekładamy na patelnię z przygotowanymi wcześniej klopsikami i dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ja podaję to danie z ryżem długoziarnistym.




wtorek, 10 kwietnia 2012

Czerwony kapuśniak z tymiankiem

Przepis na tą zupę znalazłam w książeczce z potrawami kuchni włoskiej. Robiłam ją tak często, że zdążyłam się     jej nauczyć na pamięć. Niestety książeczka zgubiła mi się podczas przeprowadzki więc nie jestem w stanie podać dokładnego źródła pochodzenia tego przepisu.

Składniki:

1/2 główki białej kapusty
3 marchewki
3 pomidory
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 por (tylko biała część)
2 kiełbasy
2 ząbki czosnku
2 l bulionu
margaryna do smażenia
sól i pieprz
tymianek

Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do garnka z podgrzanym bulionem. Pora pokroić w talarki a marchew w półtalarki, podsmażyć na patelni i przełożyć do garnka z kapustą. Pomidory pokroić w kostkę, przesmażyć razem z koncentratem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw, (według upodobań smakowych) przełożyć do garnka. Na koniec dodać pokrojoną w talarki kiełbasę. Całość gotować przez 40 minut lub do momentu kiedy kapusta będzie miękka.



wtorek, 3 kwietnia 2012

Fasolka po bretońsku

Składniki:

2 puszki białej fasolki
4 kiełbasy
2 duże cebule
1 l bulionu (może być z kostki)
500 ml przecieru pomidorowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia
woda i mąka do zaciągnięcia.

W garnku zrobić bulion. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebule oraz kiełbasę pokrojone w grubą kostkę. Podsmażone produkty przełożyć do bulionu. Dorzucić fasolę. Ja dodatkowo dałam zalewę z jednej puszki fasolki. Wlać przecier i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec rozetrzeć w dłoniach majeranek. Lekko zaciągnąć mąką rozrobioną z wodą. Podawać z pieczywem.



poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Zupa cebulowa po mojemu

Szybka w wykonaniu rozgrzewająca zupka. Polecam.

Składniki:

2 kg cebuli
2 litry bulionu (ja użyłam drobiowej bulionetki z Knorra)
2 kiełbasy
sól i pieprz do smaku
starty żółty ser do posypania
margaryna do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Usmażyć na niewielkiej ilości margaryny. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, w którym cebula będzie miękka. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, przełożyć do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem. Po nalaniu do miseczek, jeszcze gorącą zupę posypać startym żółtym serem. Podawać z grzankami serowo-czosnkowymi.


niedziela, 1 kwietnia 2012

Farfalle z kurczakiem, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi

Kiedy nie wiem co zrobić na obiad często po prostu zaglądam do lodówki i ją sprzątam. Wtedy do głowy przychodzi mi wiele szalonych pomysłów i to danie jest właśnie taką burzą muzgów. Dosłownie wszystkie składniki znalazłam u siebie w lodówce i szafkach. Nigdzie nie musiałąm wychodzić i nic nie kupiłam dodatkowo. Danie wyszło super i tylko miałam problem z tym jak je nazwać :)

Składniki:

1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
1 por
2 garści zielonego groszku (mrożonego)
10 pomidorków koktajlowych
150 ml mleczka kokosowego
500 ml słodkiej śmietanki 18%
1 Fix Knorr Gyros z sosem paprykowo-ziołowym
4-5 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
makaron Farfalle (tzw. kokardki)

Na oleju podsmażyć pokrojoną w paski pierś kurczaka, delikatnie opruszyć Fixem do gyrosa. Białą część pora pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego wcześniej kurczaka. Dorzucić groszek i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek przepuścić przez praskę i wrzucić na patelnię, połączyć z resztą składników. Całość zalać mleczkiem kokosowym i śmietaną. Dusić na małym ogniu ok. 10 min. do momentu ściągnięcia się śmietany. Na koniec, 2 min. przed skręceniem ognia, dorzucić pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podawać z ugotowanym makaronem i posypane posiekaną bazylią.