kuinarna wyspa Paluli

niedziela, 22 kwietnia 2012

Chińszczyzna

To danie jest popisowym daniem mojego męża. Kiedy zaserwował mi je pierwszy raz jadłam z dużą dozą zaufania do jego talentu kulinarnego. Nigdy wcześniej nie jadłam choćby grzybów mun czy pędów bambusa. Potrawa okazała się na tyle pyszna, że teraz często gości na naszym stole. Zaskakuje niesamowitą fuzją smaku i wspaniałym aromatem.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
por tylko biała część
kalarepa
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 opakowania grzybów mun
opakowanie pędów bambusa
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
olej do smażenia
1/2 l wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki słodko-ostrego sosu Tao-Tao
1 łyżka ketchupu
2 łyżki koncentratu
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
duża szczypta papryki ostrej
duża szczypta papryki słodkiej
duża szczypta chili
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz woda do zaciągnięcia

Z podanych składników wychodzi ok. 6 porcji. Grzybki mun należy zalać wcześniej zimna wodą. Pierś pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na głębokim oleju. Marchew, pietruszkę, seler i kalarepę obrać i w całości ugotować w wodzie. Po ugotowaniu warzywa pokroić w słupki i podsmażyć na głębokim oleju. Kapustę poszatkować, a pora pokroić w talarki, odsączone grzyby pokroić w cienkie paseczki. Wszystko wraz z pędami bambusa podsmażyć na głębokim oleju. Podsmażonego kurczaka, warzywa i grzyby przełożyć do wysokiego garnka i zalać wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka. Ketchup, koncentrat oraz wszystkie przyprawy w podanych proporcjach dodać do potrawy. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i powoli wlewając energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Konsystencją powinno przypominać lekki kisiel. Podawać z makaronem sojowym lub ryżem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz