kuinarna wyspa Paluli

niedziela, 1 kwietnia 2012

Farfalle z kurczakiem, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi

Kiedy nie wiem co zrobić na obiad często po prostu zaglądam do lodówki i ją sprzątam. Wtedy do głowy przychodzi mi wiele szalonych pomysłów i to danie jest właśnie taką burzą muzgów. Dosłownie wszystkie składniki znalazłam u siebie w lodówce i szafkach. Nigdzie nie musiałąm wychodzić i nic nie kupiłam dodatkowo. Danie wyszło super i tylko miałam problem z tym jak je nazwać :)

Składniki:

1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
1 por
2 garści zielonego groszku (mrożonego)
10 pomidorków koktajlowych
150 ml mleczka kokosowego
500 ml słodkiej śmietanki 18%
1 Fix Knorr Gyros z sosem paprykowo-ziołowym
4-5 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
makaron Farfalle (tzw. kokardki)

Na oleju podsmażyć pokrojoną w paski pierś kurczaka, delikatnie opruszyć Fixem do gyrosa. Białą część pora pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego wcześniej kurczaka. Dorzucić groszek i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek przepuścić przez praskę i wrzucić na patelnię, połączyć z resztą składników. Całość zalać mleczkiem kokosowym i śmietaną. Dusić na małym ogniu ok. 10 min. do momentu ściągnięcia się śmietany. Na koniec, 2 min. przed skręceniem ognia, dorzucić pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podawać z ugotowanym makaronem i posypane posiekaną bazylią.



0 komentarze:

Prześlij komentarz