kuinarna wyspa Paluli

czwartek, 12 kwietnia 2012

Makaron z szynką, jajkiem i bazylią

Ten przepis kojarzy mi się z wakacjami spędzonymi u cioci w Niemczech. Choć danie jest bardziej pochodzenia włoskiego to jednak właśnie w Niemczech nauczyłam się je przyrządzać. Od kilkunastu już lat jest moim numerem 1 na szybki obiad. Danie to naprawdę wykonuje się błyskawicznie.

Składniki:

6 plastrów szynki gotowanej
4 jajka
2 ząbki czosnku
pół opakowania makaronu świderki (jakoś inny mi tu nie pasuje)
kilka świeżych listków bazylii lub szczypta suszonej
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie jajka, zanim zaczną się ściągać wrzucić ugotowany wcześniej makaron i energicznie mieszając połączyć ze sobą wszystkie składniki tak żeby jajko oblepiło makaron. Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekane listki bazylii.


0 komentarze:

Prześlij komentarz