Wreszcie nadeszła wiosna, a wraz z nią sezon na świeże zioła. Zawsze chciałam mieć w kuchni na parapecie prywatny ziołowy ogród. Ostatnio zaczęłam realizować to właśnie marzenie, kupiłam świeżą bazylię i szczypiorek. Dziś przedstawię pomysł na danie szybkie w wykonaniu, pachnące szczypiorkiem z mojego "ogródka".
500 ml słodkiej śmietany 18%
250 g żółtego sera
300 g szynki gotowanej
duży pęczek szczypiorku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz do smażenia
W rondelku na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Kiedy szynka się zrumieni dolać śmietanę. Wrzucić starty żółty ser (najlepiej wybrać taki z dużą zawartością tłuszczu, ponieważ taki łatwiej się rozpuści). Przyprawić według uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na sam koniec dorzucić posiekany szczypiorek. Podawać z dowolnym makaronem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz