Dzisiaj mam do zaprezentowania moją własną wersję znanego chyba wszystkim i na całym świecie włoskiego specjału. Nie wyobrażam sobie miesiąca bez tej potrawy. Jest szybka w przygotowaniu i niesomowicie smaczna. Kto jej nie lubi?
Składniki:
1 kg mięsa mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
7 łyżek koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
2 marchewki
1 litr wody
sól i pieprz do smaku
mała szczypta suszonego tymianku i estragonu
łyżka suszonego oregano i bazylii
ok 10 listków świeżej bazylii
tłuszcz do smażenia
woda i mąka do zaciągnięcia
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchew i chwilę podusić do momentu, w którym marchewka zmięknie. Na podsmażone warzywa wrzucić mięso i całość smażyć tak długo aż mięso delikatnie się zrumieni. Przez praskę przecisnąć czosnek i dodać do garnka. Chwilę smażyć, uważając żeby nie spalić czosnku. Doprawić solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Całość zalać wodą. Dodać koncentrat i ketchup, dokładnie wymieszać. Pokroić listki bazylii i dodać do garnka. Sos doprowadzić do wrzenia i zaciągnąć wodą z mąką. Podawać z makaronem do spaghetti.
2 komentarze:
moje ulubione :)
Miło wiedzieć, że ktoś lubi je tak samo jak ja :)
Prześlij komentarz