kuinarna wyspa Paluli

wtorek, 15 maja 2012

Czekoladowa tarta ze śmietaną

Jak chyba każdy uwielbiam czekoladę. Zawsze poprawia mi się od niej humor. Przeważnie wystarcza mi  kilka kostek tego specjału, ale czasem domagam się WIĘCEJ :) wtedy właśnie sięgam po ten przepis. Wykonanie tarty nie jest czasochłonne, ale niestety trzeba trochę poczekać żeby masa się ściągnęła :(

Składniki na spód :

1 opakowanie ciastek Zbożowych od Krakusa
2 czubate łyżki mielonych migdałów
6 łyżek masła

Ciastka pokruszyć, dodać do nich mielone migdały i rozpuszczone masło. Składniki połączyć ze sobą, a następnie przygotowaną masą wyłożyć dno i brzegi tortownicy (podałam składniki, które wystarczą na przygotowanie tarty w 23 cm formie). Przygotowaną formę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. 

Składniki na mus czekoladowy:

2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru
czekolada do dekoracji

Czekolady połamać na kawałki, wrzucić do metalowej lub szklanej miski i umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Czekoladę mieszać od czasu do czasu do momentu uzyskania jednolitej, płynnej masy. 250 ml śmietanki ubić na sztywno dodając łyżeczkę cukru, następnie dodać do niej ciepłą czekoladę, całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Ponownie włożyć tartę do lodówki na 2 godziny. Pozostałą śmietankę ubić i przełożyć na mus czekoladowy po wyjęciu z lodówki. Całość udekorować wiórkami z czekolady zrobionymi na tarce o dużych oczkach bądź obierakiem do jarzyn.



2 komentarze:

mojetworyprzetwory pisze...

Robiłam bardzo podobną i potwierdzam, że jest pyszna! Pozdrawiam!

S.B. pisze...

jak coś ma w nazwie czekoladę, nie ma mocnych - musi być pyszne :)

Prześlij komentarz