kuinarna wyspa Paluli

wtorek, 15 maja 2012

Czekoladowa tarta ze śmietaną

Jak chyba każdy uwielbiam czekoladę. Zawsze poprawia mi się od niej humor. Przeważnie wystarcza mi  kilka kostek tego specjału, ale czasem domagam się WIĘCEJ :) wtedy właśnie sięgam po ten przepis. Wykonanie tarty nie jest czasochłonne, ale niestety trzeba trochę poczekać żeby masa się ściągnęła :(

Składniki na spód :

1 opakowanie ciastek Zbożowych od Krakusa
2 czubate łyżki mielonych migdałów
6 łyżek masła

Ciastka pokruszyć, dodać do nich mielone migdały i rozpuszczone masło. Składniki połączyć ze sobą, a następnie przygotowaną masą wyłożyć dno i brzegi tortownicy (podałam składniki, które wystarczą na przygotowanie tarty w 23 cm formie). Przygotowaną formę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. 

Składniki na mus czekoladowy:

2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru
czekolada do dekoracji

Czekolady połamać na kawałki, wrzucić do metalowej lub szklanej miski i umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Czekoladę mieszać od czasu do czasu do momentu uzyskania jednolitej, płynnej masy. 250 ml śmietanki ubić na sztywno dodając łyżeczkę cukru, następnie dodać do niej ciepłą czekoladę, całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Ponownie włożyć tartę do lodówki na 2 godziny. Pozostałą śmietankę ubić i przełożyć na mus czekoladowy po wyjęciu z lodówki. Całość udekorować wiórkami z czekolady zrobionymi na tarce o dużych oczkach bądź obierakiem do jarzyn.



sobota, 12 maja 2012

Leczo z kurczaka na kaszy kuskus

Jeśli jesteś osobą, która kocha kurczaka, ceni zdrową żywność i lubi kiedy w jednej potrawie miesza się kilka różnych smaków, to ta potrawa jest waśnie dla ciebie.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
3 cebule
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki

30 dkg pieczarek
3 pomidory
2 ząbki czosnku

przyprawa do kurczaka
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
natka pietruszki
opakowani kaszy kuskus

Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, kiedy się zarumieni oprószyć przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do kurczaka. Cebule pokroić w piórka, a papryki w słupki, wrzucić na patelnię, wszystko smażyć razem do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę następnie przełożyć do pozostałych warzyw i kurczaka, mieszając czekać do momentu kiedy zredukuje się nadmiar płynu. Czosnek posiekać i wrzucić na patelnię. kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu zalewając go bulionem a nie wodą. Podawać posypane świeżo posiekaną pietruszką.








środa, 9 maja 2012

Spaghetti bolognese

Dzisiaj mam do zaprezentowania moją własną wersję znanego chyba wszystkim i na całym świecie włoskiego specjału. Nie wyobrażam sobie miesiąca bez tej potrawy. Jest szybka w przygotowaniu i niesomowicie smaczna. Kto jej nie lubi?

Składniki:

1 kg mięsa mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
7 łyżek koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
2 marchewki
1 litr wody
sól i pieprz do smaku
mała szczypta suszonego tymianku i estragonu
łyżka suszonego oregano i bazylii
ok 10 listków świeżej bazylii
tłuszcz do smażenia
woda i mąka do zaciągnięcia

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać startą na tarce  o dużych oczkach marchew i chwilę podusić do momentu, w którym marchewka zmięknie. Na podsmażone warzywa wrzucić mięso i całość smażyć tak długo aż mięso delikatnie się zrumieni. Przez praskę przecisnąć czosnek i dodać do garnka. Chwilę smażyć, uważając żeby nie spalić czosnku. Doprawić solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Całość zalać wodą. Dodać koncentrat i ketchup, dokładnie wymieszać. Pokroić listki bazylii i dodać do garnka. Sos doprowadzić do wrzenia i zaciągnąć wodą z mąką. Podawać z makaronem do spaghetti.




Zupa z fasolki szparagowej z boczkiem i kiełbasą

Już wkrótce zacznie się sezon na fasolkę szparagową, którą osobiście uwielbiam. Przepis na zupę jest w mojej rodzinie od dawna. Ja niestety użyłam fasolki w wersji mrożonej ponieważ nie mogłam się doczekać kiedy w końcu na straganach pojawi się ta świeża. W ogóle tęsknię za sezonowymi warzywami, z utęsknieniem czekam m.in. na kabaczek czy szparagi. Na szczęście te drugie już się pojawiają.

Składniki:

0,5 kg fasolki szparagowej najlepiej zielonej
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 duża cebula
1,5 l bulionu
0,3 kg boczku parzonego
2 kiełbasy np. śląskie
100 ml słodkiej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru
1 łyżka tłuszczu
sól i pieprz do smaku
posiekaną natkę pietruszki do posypania


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, przełożyć do garnka. Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę i dołożyć do cebuli. Fasolkę umyć i pokroić na 3-4 cm kawałki po czym dodać do pozostałych warzyw. Chwilę wszystko smażyć, mieszając od czasu do czasu, a później zalać bulionem. Na patelnię wrzucić pokrojony w słupki boczek i kiełbasę pokrojoną w dość grube talarki. Podsmażyć nie dodając tłuszczu, mocno zrumienić. Przełożyć do garnka. Przyprawić solą, pieprzem do smaku oraz cukrem. Na koniec już po skręceniu gazu do ciepłej ale nie gorącej zupy dolać śmietanę. Podawać posypaną natką pietruszki.